Instagram yritystili ja musiikki – Lue kaikki aiheesta
Kannattaako sinun valita Instagramin yritystili, ja mitä musiikkia voit käyttää yritystilillä?
Instagramissa tiliksi voi tavallisen käyttäjän lisäksi valita joko sisällöntuottajatilin tai yritystilin. Lue, mitä eroa näillä tileillä on keskenään, ja kumpi sinun kannattaa valita. Lisäksi saat arvokasta tietoa musiikin käytöstä yritystilillä.
Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:
Mikä on Instagramin yritystili?
Yritystili vs. sisällöntuottajatili – Kumpi valita?
Instagram yritystilin musiikki – Saanko käyttää kaupallista musiikkia?
Mitä on rojaltivapaa musiikki?
Muista tekijänoikeudet – Pyydä apua, jos et ole varma
Mikä on Instagramin yritystili?
Instagramissa voit valita profiilisi asetuksista tilisi tyypin kolmen vaihtoehdon väliltä. Tavallinen, henkilökohtainen tili on jokaisella tilillä automaattisesti. Jos haluat ammattilaistilin, voit valita yritystilin ja sisällöntuottajatilin väliltä.
Yritystili on nimensä mukaisesti yrityksille ja brändeille suunnattu tilimuoto, jonka keskeinen etu on sen tarjoama analytiikka. Yritystili tarjoaa laajasti hyödyllistä tietoa seuraajiesi käytöksestä ja sisältöjesi toimivuudesta.
Lisäksi yritystili mahdollistaa suorat yhteydenottotavat profiilissasi, mm. sähköposti- ja puhelinnumerolinkit sekä sijaintitiedot. Nämä ominaisuudet tekevät asiakkaan ostoprosessista sujuvampaa ja helpottavat suoraa kommunikointia potentiaalisten asiakkaiden kanssa.
Lisäksi yritystilillä voi luoda mainoskampanjoita suoraan sovelluksessa, sekä tehdä mm. suoran tarjouspyyntö-lomakkeen omaan profiiliinsa.
Lue myös parhaat Instagram-vinkit >>
Yritystili vs. sisällöntuottajatili – Kumpi kannattaa valita?
Valinta Instagramin yritystilin ja sisällöntuottajatilin välillä riippuu pitkälti siitä, mitä tavoitteita sinulla on somen suhteen. Lyhyt vastaus on, että jos haluat olla sisällöntuottaja, pidä tili sisällöntuottajatilinä, ja jos haluat markkinoida liiketoimintaasi, ota yritystili käyttöön.
Sisällöntuottajatili mahdollistaa yritystiliä luovempaa sisällöntuotantoa, lähinnä kattavamman musiikkivalikoiman puolesta. Yritystilillä julkaistava sisältö lasketaan aina markkinoinniksi, vaikka postaus itsessään ei olisikaan mainos. Ja niinhän se on – tavoittelet somesisällölläsi yrityksesi etua ja menestystä.
Sisällöntuottajatili on suunniteltu yksittäisille vaikuttajille, sisällöntuottajille ja julkisuuden henkilöille. Vaikka molemmat tilityypit tarjoavat hyödyllistä analytiikkaa, yritystilin työkalut ovat enemmän suunnattu kaupalliseen käyttöön ja sisällöntuottajatilin työkalut taas keskittyvät enemmän yleisön sitoutumiseen ja sisällön vaikuttavuuteen.
Sisällöntuottajatili on ihanteellinen, jos keskityt enemmän henkilökohtaiseen brändäykseen, luovaan sisällöntuotantoon ja yleisösi sitouttamiseen, eli mm. somevaikuttajana toimimiseen.
Instagram yritystili musiikki – Saanko käyttää kaupallista musiikkia?
Musiikin käyttö Instagramin yritystilillä herättää usein kysymyksiä. Kun muutat tilisi yritystiliksi, tilisi musiikkivalikoima supistuu samalla huomattavasti. Yritystilejä koskevat tiukemmat rajoitukset musiikin käytöstä, sillä kaikki yritystilien julkaisema sisältö lasketaan mainonnaksi/markkinoinniksi. Mainonnassa taas ei luonnollisesti saa käyttää kaupallista musiikkia ilman musiikin tekijöiden asianmukaista lupaa.
Jos Instagram yritystili haluaa käyttää kaupallista musiikkia videoissaan, on tärkeää tarkistaa, että heillä on oikeudet kyseisen musiikin käyttöön. Kaupallista musiikkia saa Teoston mediapienluvalla käyttää kaikessa sellaisessa sisällössä, joka ei suoraan ole mainos. Yritysten on siis oltava tarkkana musiikin käytössä Instagramissa, jotta vältetään tekijänoikeusrikkomukset ja mahdolliset seuraamukset.
Poikkeuksena ovat Instagram tarinat, jotka poistuvat 24h kuluttua julkaisusta. Jos et tallenna julkaisemaasi tarinaa profiilisi kohokohtiin (highlights), saat käyttää siinä myös kaupallista musiikkia.
Myös sisällöntuottajien tulee muistaa mainoksia ja kaupallisia yhteistöitä koskevat rajoitukset musiikin käytöstä. Kaupallisissa yhteistöissä ja mainoksissa musiikin käytölle tulee aina olla hankittu erillinen lupa tai sen tulee olla tekijänoikeusvapaata tai rojaltivapaata.
Eli siis mitä? Jos tilisi on yritystili, voit käyttää Instagramissa vapaasti kaikkea sitä musiikkia, mitä Instagramin musiikkivalikoimasta tililläsi löytyy – vaikka mainostaisit julkaisussa suoraan jotakin palvelua tai tuotetta. Samoin Facebookissa, jossa yritystilien musiikkivalikoima on vieläkin suppeampi. Jos kuitenkin editoit esimerkiksi videon editointiohjelmalla, josta valitset musiikin jo mukaan – tai lataat esimerkiksi netistä musiikkia, muista aina varmistaa mitä kyseisen kappaleen käyttöoikeudet sanovat.
Mitä on rojaltivapaa musiikki?
Rojaltivapaa (royalty free) musiikki tarkoittaa, että tekijänoikeudet on kyseisen kappaleen osalta jo hoidettu puolestasi. Rojaltivapaata musiikkia on helpompi löytää käytettäväksi kuin tekijänoikeusvapaata musiikkia, eli sellaista musiikkia, joiden tekijänoikeuksia ei valvota.
Turvallisin tapa välttyä virheiltä, on käyttää yritystililtä valmiiksi löytyvää musiikkivalikoimaa, tai etsiä rojaltivapaata musiikkia Instagramin ulkopuolelta. Onneksi on olemassa useita luotettavia lähteitä, joista voit löytää rojaltivapaata musiikkia. Näihin kuuluvat mm.:
YouTube Audio Library: YouTube tarjoaa laajan valikoiman rojaltivapaata musiikkia ja äänitehosteita, jotka ovat vapaasti käytettävissä YouTube-videoiden taustalla. Nämä kappaleet ovat usein käytettävissä myös muissa kanavissa.
Free Music Archive (FMA): FMA on laaja kokoelma rojaltivapaata musiikkia, joka on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Tämä sivusto tarjoaa monipuolisen valikoiman genrejä ja artisteja.
ccMixter: ccMixter on yhteisöpohjainen sivusto, jossa artistit ja tuottajat jakavat musiikkiaan ja remixejään Creative Commons -lisenssien alaisuudessa.
Incompetech: Incompetech, jonka on luonut Kevin MacLeod, tarjoaa laajan valikoiman rojaltivapaata musiikkia.
Bensound: Bensound tarjoaa monipuolisen kokoelman rojaltivapaata musiikkia, joka sopii erinomaisesti videoihin, esityksiin ja muuhun multimediaan.
Muista aina tarkistaa kunkin kappaleen käyttöehdot, sillä jotkut rojaltivapaat kappaleet saattavat vaatia tekijän mainitsemista tai niillä voi olla muita rajoituksia. Lisäksi, jos käytät musiikkia kaupallisessa yhteydessä, varmista, että kappaleen lisenssi sallii kaupallisen käytön.
Muista tekijänoikeudet – Pyydä apua, jos et ole varma
Tekijänoikeudet suojaavat musiikintekijöiden oikeuksia, ja niiden rikkominen voi johtaa jopa oikeudellisiin seuraamuksiin. Varmista siis aina, että sinulla on oikeus käyttää kyseistä musiikkia tililläsi.
Jos musiikinkäyttö tai muu sosiaaliseen mediaan liittyvä aihe mietityttää, autan sinua mielelläni! Voit varata esimerkiksi sparrailuajan kanssani, jotta voimme käydä läpi juuri sinua mietityttäviä asioita. Jaan paljon vinkkejä myös täällä, sekä Instagram- ja TikTok-tileilläni.
Kunnioita musiikintekijöitä noudattamalla sääntöjä!